Silver Tip 35g

rating
  • 90,00 zł
  • Cena w punktach:1000
  • Punkty lojalnościowe:90
  • Dostępność:Na stanie

Od zawsze herbata biała była przywilejem ludzi bogatych. O jej wyjątkowości przesądzał proces produkcji. Krzewy herbaciane, które mają zrodzić pączki znajdujące się na szczycie pędu herbacianego chroni się przed promieniami słońca, tak aby nie wykształciły chlorofilu, czyli barwnika nadającego zielo..

Od zawsze herbata biała była przywilejem ludzi bogatych. O jej wyjątkowości przesądzał proces produkcji.
Krzewy herbaciane, które mają zrodzić pączki znajdujące się na szczycie pędu herbacianego chroni się przed promieniami słońca, tak aby nie wykształciły chlorofilu, czyli barwnika nadającego zielony kolor liściom.
Za czasów brytyjskiego Cejlonu do zrywania nierozwiniętych, najmłodszych listków białej herbaty wykorzystywano dziewice.
Uważano bowiem, że ma to zasadniczy wpływ na ostateczną jakość i smak białej herbaty.
Dziewczęta te odziane były w jedwabne rękawiczki a ścinały młodziutkie pączki za pomocą złotych nożyczek. W XIX wieku, stać było na nią tylko nielicznych.
Dzisiejsza cena herbaty białej również jest wysoka za sprawą specyficznego sposobu  zbioru. Zajmują się tym tylko wyspecjalizowani pracownicy.
Herbata biała jest najmniej przetworzoną postacią herbaty. To powoduje, że zawiera najwięcej naturalnych składników.
Ze wszystkich gatunków herbat posiada najwięcej antyoksydantów, które chronią nasze ciało przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.
Przez to często nazywana jest "ELIKSIREM MŁODOŚCI". Biała herbata pomaga również w profilaktyce różnych odmian nowotworów oraz obniża ciśnienie krwi.

Waga: 35 g
Data produkcji: 04.2017
Termin ważności: 04.2020
Opakowanie: oryginalne producenta, drewniana szkatułka
Typ i skład herbaty: 100% biała herbata typu F z najwyższych upraw na Sri Lance. Bez konserwantów.

F (skr. Flower – oznaczenie białej herbaty informujące iż produkowana jest jedynie z najmłodszych, nierozwiniętych jeszcze listków pędu herbacianego)

Sposób parzenia:

"Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje"

1) Ilość suszu: 2 – 2,5 g suszu na filiżankę.
2) Zaparzacz: duży, dający swobodę liściom do rozwinięcia się. Najlepsze są filiżanki porcelanowe wraz z oryginalnym porcelanowym wkładem do zaparzania herbaty czy ziół.
3) Woda: bardzo ważny etap. Herbata jest bardzo wrażliwa na wszelkie zanieczyszczenia znajdujące się w wodzie. Dlatego ważne jest aby do zaparzenia bardzo dobrej, aromatycznej herbaty użyć wody miękkiej o małej zawartości wapnia. Jeśli takiej nie posiadamy w naszych kranach, dobrym rozwiązaniem jest stosowanie filtrów domowych, wyposażonych w wymienniki jonowe i węgiel aktywowany do usuwania wapnia, chloru oraz ołowiu i miedzi. Można również użyć wody mineralnej, niegazowanej, niskowęglanowej.
4) Temperatura wody: 70˚C - 80˚C
5) Czas zaparzania: 3-5 min pod przykryciem

Największe swoje właściwości herbata biała posiada do 20 min po jej zaparzeniu

Liście tej herbaty można zaparzyć aż 3-krotnie i za każdym razem mają zupełnie inne właściwości. Najlepszym jakościowo przez koneserów został uznany napar nr 2

Najlepiej jednak kiedy liście nie są zbyt długo przetrzymywane. Z każdą godziną tracą bowiem na wartości.

Napisz opinię

Uwaga: Proszę nie używać znaków HTML!
    Zły           Dobry