Inverness 125g

rating
  • 30,00 zł
  • Cena w punktach:600
  • Punkty lojalnościowe:30
  • Dostępność:Na stanie

Nazwa plantacji, z której pochodzi ta herbata, została nadana w XIX wieku przez szkockiego plantatora - J. Rossa. Jako pierwszy odkrył on tereny cejlońskiego Highland. Nazwą Inverness nawiązał do swojego ukochanego miasta, które znajduje się w szkockim regionie Highland. Herbata ta uprawiana jest w ..

Nazwa plantacji, z której pochodzi ta herbata, została nadana w XIX wieku przez szkockiego plantatora - J. Rossa. Jako pierwszy odkrył on tereny cejlońskiego Highland. Nazwą Inverness nawiązał do swojego ukochanego miasta, które znajduje się w szkockim regionie Highland.
Herbata ta uprawiana jest w najwyższym górskim regionie Nuwara Eliya na wysokości 2 400 m n.p.m.
Powstaje tam herbata o delikatnym aromacie, nieco średnim i jaśniejszym kolorze. W smaku początkowo jest wyczuwalny delikatny profil owocowo-kwiatowy, z dłuższym nieco ostrzejszym zakończeniem. To charakterystyczna cecha dla herbat tego ogrodu.
Ten wyjątkowy smak w wysublimowany sposób dostarcza wielkich przyjemności.  

Waga: 125 g
Data produkcji: 04.2017
Termin ważności: 04.2020
Opakowanie: oryginalne producenta, kartonik
Typ i skład herbaty: 100% czarna herbata liściasta typu FBOP. Bez konserwantów. Z jednych z najwyższych plantacji na Sri Lance.

FBOP (skr. Flowery Broken Orange Pekoe) – oznaczenie czarnej herbaty informuje, że produkowana jest z dwóch najmłodszych listków i jednego nierozwiniętego. Poddana jest procesowi łamania liści.

Sposób parzenia:

"Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje"

1) Ilość suszu: 2 – 2,5 g suszu na filiżankę.
2) Zaparzacz: duży, dający swobodę liściom do rozwinięcia się. Najlepsze są filiżanki porcelanowe wraz z oryginalnym porcelanowym wkładem do zaparzania herbaty czy ziół.
3) Woda: bardzo ważny etap. Herbata jest bardzo wrażliwa na wszelkie zanieczyszczenia znajdujące się w wodzie. Dlatego ważne jest aby do zaparzenia bardzo dobrej, aromatycznej herbaty użyć wody miękkiej o małej zawartości wapnia. Jeśli takiej nie posiadamy w naszych kranach, dobrym rozwiązaniem jest stosowanie filtrów domowych, wyposażonych w wymienniki jonowe i węgiel aktywowany do usuwania wapnia, chloru oraz ołowiu i miedzi. Można również użyć wody mineralnej, niegazowanej, niskowęglanowej.
4) Temperatura wody: 97˚C tzw. biały wrzątek, czyli po zagotowaniu się wody proszę poczekać aż przestanie wrzeć
5) Czas zaparzania: 3-5 min pod przykryciem

Największe swoje właściwości herbata posiada do 20 min po jej zaparzeniu

Liście tej herbaty można zaparzyć 1 raz!

Napisz opinię

Uwaga: Proszę nie używać znaków HTML!
    Zły           Dobry