Lover's Leap 125g

rating
  • 28,50 zł
  • Cena w punktach:300
  • Marka: MABROC
  • Punkty lojalnościowe:28
  • Dostępność:Na stanie

Wysoko w górach, w pięknym regionie Nuwara Eliya, znajduje się najbardziej znany herbaciany „ogród” na świecie- PEDRO Estate.To właśnie tam tworzy się niezwykłą herbatę o romantycznej nazwie Lover’s Leap, nazywaną również „szampanem” wśród cejlońskich herbat.Plantacje tej herbaty znajdują się na wys..

Wysoko w górach, w pięknym regionie Nuwara Eliya, znajduje się najbardziej znany herbaciany „ogród” na świecie- PEDRO Estate.

To właśnie tam tworzy się niezwykłą herbatę o romantycznej nazwie Lover’s Leap, nazywaną również „szampanem” wśród cejlońskich herbat.

Plantacje tej herbaty znajdują się na wysokości ponad 1900 m n.p.m. Panuje tam specyficzny subtropikalny klimat.

Dzięki temu herbata  posiada nieco jaśniejszy kolor, mocny kwiatowy aromat, a tym samym unikatowy, przyjemny smak, z wyraźnie wyczuwalną nutą słodyczy.

Jest to herbata bardzo wyjątkowa. Została zaprezentowana Królowej Wielkiej Brytanii Elżbiecie II w czasie Jej Diamentowego Jubileuszu w 2012 roku.     

Można ją pić o każdej porze dnia.

Waga: 125 g

Data produkcji: 04.2017

Termin ważności: 04.2020

Opakowanie: oryginalne producenta, kartonik

Typ i skład herbaty: 100% czarna herbata liściasta typu BOP. Bez konserwantów. Z najwyższych plantacji na Sri Lance. 

BOP (skr. Broken Orange Pekoe) – oznaczenie czarnej herbaty, które informuje, że liście poddawane są procesowi łamania liści do ostatecznie niewielkich

rozmiarów. Do produkcji tej herbaty zbierane są jedynie najmłodsze listki pochodzące z najwyższej części pędu herbacianego.


Sposób parzenia:


"Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje"

1) Ilość suszu: 2 – 2,5 g suszu na filiżankę.
2) Zaparzacz: duży, dający swobodę liściom do rozwinięcia się. Najlepsze są filiżanki porcelanowe wraz z oryginalnym porcelanowym wkładem do zaparzania herbaty czy ziół.
3) Woda: bardzo ważny etap. Herbata jest bardzo wrażliwa na wszelkie zanieczyszczenia znajdujące się w wodzie. Dlatego ważne jest aby do zaparzenia bardzo dobrej, aromatycznej herbaty użyć wody miękkiej o małej zawartości wapnia. Jeśli takiej nie posiadamy w naszych kranach, dobrym rozwiązaniem jest stosowanie filtrów domowych, wyposażonych w wymienniki jonowe i węgiel aktywowany do usuwania wapnia, chloru oraz ołowiu i miedzi. Można również użyć wody mineralnej, niegazowanej, niskowęglanowej.
4) Temperatura wody: 97˚C tzw. biały wrzątek, czyli po zagotowaniu się wody proszę poczekać aż przestanie wrzeć
5) Czas zaparzania: 3-5 min pod przykryciem

Największe swoje właściwości herbata posiada do 20 min po jej zaparzeniu

Liście tej herbaty można zaparzyć 1 raz!

Napisz opinię

Uwaga: Proszę nie używać znaków HTML!
    Zły           Dobry