Earl Grey 150g

rating
  • 34,50 zł
  • Cena w punktach:650
  • Marka: MABROC
  • Punkty lojalnościowe:39
  • Dostępność:Na stanie

Historia podaje, że nazwa herbaty pochodzi od Charlsa Grey’a – II hrabiego Grey, który był premierem Wielkiej Brytanii w latach 1830 – 1834. Według jednej z legend hrabia otrzymał prezent od hinduskiego radży, w postaci czarnej herbaty aromatyzowanej olejkiem bergamotowym. Był to wyraz wdzięczności ..

Historia podaje, że nazwa herbaty pochodzi od Charlsa Grey’a – II hrabiego Grey, który był premierem Wielkiej Brytanii w latach 1830 – 1834.
Według jednej z legend hrabia otrzymał prezent od hinduskiego radży, w postaci czarnej herbaty aromatyzowanej olejkiem bergamotowym.
Był to wyraz wdzięczności za uratowanie syna radży przed tygrysem. Hrabia po posmakowaniu tej herbaty od razu zlecił jej produkcję.
Dziś pomimo upływu ponad dwóch stuleci od tej historii, herbata Earl Grey cieszy się coraz większą popularnością i uznaniem, przede wszystkim ze względu na swoje zdrowotne walory wzmacniające serce i leczące dolegliwości związane z układem trawiennym.   
Earl Grey Spelcial to wyjątkowa herbata, która łączy suszone płatki oraz naturalną esencję z bergamotki dzięki czemu po zaparzeniu filiżanki tej herbaty otrzymujemy wyjątkowy smak i wyrazisty aromat.

Uznawana przez koneserów herbaty, którzy sugerują filiżankę Earl Grey’a po każdym posiłku.  

Waga: 150 g
Data produkcji: 04.2017
Termin ważności: 04.2020
Opakowanie: oryginalne producenta, puszka metalowa
Typ i skład herbaty: herbata liściasta, mieszana zawierająca herbatę CZARNĄ FOP nasączaną naturalną esencją z bergamotki, kwiat nagietka, skórkę pomarańczową, liście czarnej porzeczki oraz chaber. Bez konserwantów.

FOP (skr. Flowery Orange Pekoe) – oznaczenie czarnej herbaty informuje, że produkowana jest z dwóch najmłodszych listków i jednego nierozwiniętego.

Sposób parzenia:

"Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje"

1) Ilość suszu: 2 – 2,5 g suszu na filiżankę.
2) Zaparzacz: duży, dający swobodę liściom do rozwinięcia się. Najlepsze są filiżanki porcelanowe wraz z oryginalnym porcelanowym wkładem do zaparzania herbaty czy ziół.
3) Woda: bardzo ważny etap. Herbata jest bardzo wrażliwa na wszelkie zanieczyszczenia znajdujące się w wodzie. Dlatego ważne jest aby do zaparzenia bardzo dobrej, aromatycznej herbaty użyć wody miękkiej o małej zawartości wapnia. Jeśli takiej nie posiadamy w naszych kranach, dobrym rozwiązaniem jest stosowanie filtrów domowych, wyposażonych w wymienniki jonowe i węgiel aktywowany do usuwania wapnia, chloru oraz ołowiu i miedzi. Można również użyć wody mineralnej, niegazowanej, niskowęglanowej.
4) Temperatura wody: 97˚C tzw. biały wrzątek, czyli po zagotowaniu się wody proszę poczekać aż przestanie wrzeć
5) Czas zaparzania: 3-5 min pod przykryciem

Największe swoje właściwości herbata posiada do 20 min po jej zaparzeniu

Liście tej herbaty można zaparzyć 1 raz!

Napisz opinię

Uwaga: Proszę nie używać znaków HTML!
    Zły           Dobry