Zielona Oliphant 100g

rating
  • 27,50 zł
  • Cena w punktach:600
  • Marka: MABROC
  • Punkty lojalnościowe:31
  • Dostępność:Na stanie

Plantacja Oliphant to jedna z pierwszych herbacianych plantacji jakie zostały założone na wyspie. Należy do jednej z najbardziej znanych i szanowanych. Jej historia sięga 1830 roku kiedy sir Anthony Oliphant otrzymał jedną z 30 pierwszych sadzonek herbaty, przemyconych wówczas z Chin. Do dziś planta..

Plantacja Oliphant to jedna z pierwszych herbacianych plantacji jakie zostały założone na wyspie. Należy do jednej z najbardziej znanych i szanowanych.

Jej historia sięga 1830 roku kiedy sir Anthony Oliphant otrzymał jedną z 30 pierwszych sadzonek herbaty, przemyconych wówczas z Chin.

Do dziś plantacja i fabryka znajdują się w centralnej części górskiego regionu Nuwara Eliya na wysokości dochodzącej do 2020 m n.p.m.

Jest to najwyżej położona fabryka zielonej herbaty na Sri Lance. Panuje tam specyficzny subtropikalny klimat charakteryzujący się chłodniejszym, górskim powietrzem oraz suchym wiatrem.

Czynniki te tworzą doskonałe warunki dla uprawy unikatowej zielonej herbaty Oliphant.

Wyśmienity charakter każdej filiżanki herbaty tworzą delikatny smak oraz przyjemny lekki aromat.

Liście typu GP 1, zerwane z najwyższych młodziutkich listków i jednego nierozwiniętego, rozwijają się do swojej pierwotnej formy kiedy tylko zetkną się z wodą tworząc niezwykły zielony ogród wewnątrz każdej filiżanki. 

Waga: 100 g

Data produkcji: 04.2017

Termin ważności: 04.2020 

Opakowanie: oryginalne producenta, kartonik

Skład herbaty: 100% zielona herbata liściasta typu GP 1 produkowana z liści pochodzących z najwyższych części pędu herbacianego. Bez konserwantów. 

GP1 (skr. Gun Powder gatunek nr 1) – oznaczenie zielonej herbaty informuje, że herbata produkowana jest z dwóch najmłodszych listków i jednego nierozwiniętego, zawijanych w procesie produkcji.

W efekcie końcowym przypominają proch strzelniczy stąd jego angielska nazwa gun powder. Ma wyraźny, lekko dymny smak.

Liście GP1 zachowują dłużej swoja świeżość i cenne składniki niż jakakolwiek inna zielona herbata.

Powszechnie stosowana przez sportowców do poprawy wytrzymałości w okresie 3-6 godzin (pierwsze parzenie).


Sposób parzenia:

"Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje"

1) Ilość suszu: 2 – 2,5 g suszu na filiżankę.

2) Zaparzacz: duży, dający swobodę liściom do rozwinięcia się. Najlepsze są filiżanki porcelanowe wraz z oryginalnym porcelanowym wkładem do zaparzania herbaty czy ziół.

3) Woda: bardzo ważny etap. Herbata jest bardzo wrażliwa na wszelkie zanieczyszczenia znajdujące się w wodzie. Dlatego ważne jest aby do zaparzenia bardzo dobrej, aromatycznej herbaty użyć wody miękkiej o małej zawartości wapnia. Jeśli takiej nie posiadamy w naszych kranach, dobrym rozwiązaniem jest stosowanie filtrów domowych, wyposażonych w wymienniki jonowe i węgiel aktywowany do usuwania wapnia, chloru oraz ołowiu i miedzi. Można również użyć wody mineralnej, niegazowanej, niskowęglanowej. 

4) Temperatura wody: 80˚C - 95˚C

5) Czas zaparzania: 3-5 min pod przykryciem

Największe swoje właściwości herbata zielona posiada do 20 min po jej zaparzeniu

Liście tej herbaty można zaparzyć aż 3-krotnie i za każdym razem mają zupełnie inne właściwości. Najlepszym jakościowo przez koneserów został uznany napar nr.2 

Najlepiej jednak kiedy liście nie są zbyt długo przetrzymywane. Z każdą godziną tracą bowiem na wartości. 

Napisz opinię

Uwaga: Proszę nie używać znaków HTML!
    Zły           Dobry