Inverness 125g

rating
  • 28,50 zł
  • Cena w punktach:300
  • Marka: MABROC
  • Punkty lojalnościowe:28
  • Dostępność:Na stanie

Nazwa plantacji, z której pochodzi ta herbata, została nadana w XIX wieku przez szkockiego plantatora- J. Rossa. Jako pierwszy odkrył on tereny cejlońskiego Highland. Nazwą Inverness nawiązał do swojego ukochanego miasta, które znajduje się w szkockim regionie Highland.Herbata ta uprawiana..

Nazwa plantacji, z której pochodzi ta herbata, została nadana w XIX wieku przez szkockiego plantatora- J. Rossa. 

Jako pierwszy odkrył on tereny cejlońskiego Highland. 

Nazwą Inverness nawiązał do swojego ukochanego miasta, które znajduje się w szkockim regionie Highland.

Herbata ta uprawiana jest w najwyższym górskim regionie Nuwara Eliya na wysokości 2 400 m n.p.m.

Powstaje tam herbata o delikatnym aromacie, nieco średnim i jaśniejszym kolorze.

W smaku początkowo jest wyczuwalny delikatny profil owocowo-kwiatowy, z dłuższym nieco ostrzejszym zakończeniem.

To charakterystyczna cecha dla herbat tego ogrodu.

Ten wyjątkowy smak w wysublimowany sposób dostarcza wielkich przyjemności.

Waga: 125 g

Opakowanie: oryginalne producenta, kartonik.

Typ i skład herbaty: 100% czarna herbata liściasta typu BOP z najwyższych upraw na Sri Lance. Bez konserwantów.

BOP (skr. Broken Orange Pekoe) – oznaczenie czarnej herbaty, które informuje, że liście poddawane są procesowi łamania liści do ostatecznie niewielkich rozmiarów. Do produkcji tej herbaty zbierane są jedynie najmłodsze listki pochodzące z najwyższej części pędu herbacianego.

Sposób parzenia:

"Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje"

1) Ilość suszu: 2 – 2,5 g suszu na filiżankę.
2) Zaparzacz: duży, dający swobodę liściom do rozwinięcia się. Najlepsze są filiżanki porcelanowe wraz z oryginalnym porcelanowym wkładem do zaparzania herbaty czy ziół.
3) Woda: bardzo ważny etap. Herbata jest bardzo wrażliwa na wszelkie zanieczyszczenia znajdujące się w wodzie. Dlatego ważne jest aby do zaparzenia bardzo dobrej, aromatycznej herbaty użyć wody miękkiej o małej zawartości wapnia. Jeśli takiej nie posiadamy w naszych kranach, dobrym rozwiązaniem jest stosowanie filtrów domowych, wyposażonych w wymienniki jonowe i węgiel aktywowany do usuwania wapnia, chloru oraz ołowiu i miedzi. Można również użyć wody mineralnej, niegazowanej, niskowęglanowej. 
4) Temperatura wody: 97˚C tzw. biały wrzątek, czyli po zagotowaniu się wody proszę poczekać aż przestanie wrzeć
5) Czas zaparzania: 3-5 min pod przykryciem

Największe swoje właściwości herbata posiada do 20 min po jej zaparzeniu

Liście tej herbaty można zaparzyć 1 raz!

Napisz opinię

Uwaga: Proszę nie używać znaków HTML!
    Zły           Dobry