Zielona Young Hyson 100g

rating
  • 31,50 zł
  • Cena w punktach:400
  • Marka: MABROC
  • Punkty lojalnościowe:31
  • Dostępność:Na stanie

Herbata Zielona Young Hyson jest to najlepszej jakości herbata zielona z Cejlonu z najwyższych upraw (High Grown- ponad 1900 m n.p.m.) Do produkcji tej herbaty zbierane są tylko najmłodsze i najdelikatniejsze liście tuż przed porą deszczową, dzięki czemu dwa młodziutkie listki znajdujące się w najwy..

Herbata Zielona Young Hyson jest to najlepszej jakości herbata zielona z Cejlonu z najwyższych upraw (High Grown- ponad 1900 m n.p.m.)

Do produkcji tej herbaty zbierane są tylko najmłodsze i najdelikatniejsze liście tuż przed porą deszczową, dzięki czemu dwa młodziutkie listki

znajdujące się w najwyższej części pędu, osiągają swoją najwyższą jakość. 

W procesie produkcji w porównaniu z innymi gatunkami herbaty zielonej, poddawana jest dłużej procesowi rolowania oraz wyższej temperaturze w czasie suszenia liści.

Dzięki temu zachowuje niezwykły, długotrwały smak i słodki aromat. 

Po zaparzeniu liście rozwijają się do pełnych liści oddając naparowi wszystko to, co w nich najcenniejsze. 

W smaku łagodna, z nutą ziołowo-owocową, która przechodzi w delikatne słodkie zakończenie.

Wspaniale komponuje się z podaną sałatką czy daniami rybnymi. Będzie również doskonałym sposobem na popołudniowy relaks.  

Waga: 100 g

Opakowanie: woreczek jutowy, naturalnie ciemny. 

Skład herbaty: 100% zielona herbata liściasta typu H produkowana z liści pochodzących z najwyższych części pędu herbacianego. Bez konserwantów. 

H (skr. YOUNG HYSON) – oznaczenie zielonej herbaty informuje, że herbata produkowana jest z dwóch najmłodszych listków pozostających jeszcze w pąku.

Powszechnie stosowana przez sportowców do poprawy wytrzymałości w okresie 3-6 godzin (pierwsze parzenie).

Sposób parzenia:

"Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje"

1) Ilość suszu: 2 – 2,5 g suszu na filiżankę.

2) Zaparzacz: duży, dający swobodę liściom do rozwinięcia się. Najlepsze są filiżanki porcelanowe wraz z oryginalnym porcelanowym wkładem do zaparzania herbaty czy ziół.

3) Woda: bardzo ważny etap. Herbata jest bardzo wrażliwa na wszelkie zanieczyszczenia znajdujące się w wodzie. Dlatego ważne jest aby do zaparzenia bardzo dobrej, aromatycznej herbaty użyć wody miękkiej o małej zawartości wapnia. Jeśli takiej nie posiadamy w naszych kranach, dobrym rozwiązaniem jest stosowanie filtrów domowych, wyposażonych w wymienniki jonowe i węgiel aktywowany do usuwania wapnia, chloru oraz ołowiu i miedzi. Można również użyć wody mineralnej, niegazowanej, niskowęglanowej. 

4) Temperatura wody: 80˚C - 95˚C

5) Czas zaparzania: 3 min pod przykryciem

Największe swoje właściwości herbata zielona posiada do 20 min po jej zaparzeniu

Liście tej herbaty można zaparzyć aż 3-krotnie i za każdym razem mają zupełnie inne właściwości. Najlepszym jakościowo przez koneserów został uznany napar nr.2 

Najlepiej jednak kiedy liście nie są zbyt długo przetrzymywane. Z każdą godziną tracą bowiem na wartości. 

Napisz opinię

Uwaga: Proszę nie używać znaków HTML!
    Zły           Dobry