O niemalże magicznych właściwościach herbatek odchudzających słyszy się w świecie fitnessu bardzo często, choć najczęściej w kontekście z którym osobiście się nie zgadzamy. Nie istnieje formuła, która tak po prostu spali cały nagromadzony tłuszcz w organizmie i jednocześnie wyrzeźbi twoje mięśnie. Jako herbaciani zapaleńcy wiemy jednak, że dzięki odpowiednim ziołowym mieszankom możliwe jest naturalne wspomaganie procesu odchudzania, które jest nie tylko bezpieczne, ale i niezwykle smaczne. Mowa oczywiście o herbatach ajurwedyjskich, które należą do podstaw jednego z najstarszych systemów medycyny naturalnej znanych człowiekowi. Czym właściwie są, jak je przygotowywać i dlaczego warto stosować je w procesie odchudzania?


Czym właściwie jest herbata ajurwedyjska?

Herbaty ajurwedyjskie to jedne z najbardziej unikalnych mieszanek ziół himalajskich, których połączenia znakomicie wspierają prawidłowe działanie różnych funkcji ludzkiego organizmu. Produkowane na podstawie receptur opracowanych przez wyznawców ajuwerdy – jednej z najstarszych koncepcji zdrowia i terapii na świecie, mieszanki mogą celować w różne dolegliwości i schorzenia. Choć trudno spodziewać się spotkania tego typu mieszanek na tradycyjnej sklepowej półce, sklepów które zajmują się ich sprzedażą jest dziś naprawdę wiele – popularność herbat ajurwedyjskich nieustannie rośnie, zdobywając coraz większe grono zwolenników.

Kiedy stosowanie ziołowych mieszanek ajurwedyjskich może być wskazane? Dzięki niezwykłym właściwościom ziół z Himalajów, właściwie każdy problem związany z brakiem równowagi w funkcjonowaniu organizmu może zostać zbalansowany przez regularne spożywanie herbaty. Problemy związane z trawieniem, pracą wątroby i układu pokarmowego, pracą serca i układu krwionośnego, koncentracją, a nawet depresją, snem czy stresem staną się mniej uciążliwe, gdy w twoim życiu pojawi się Ajurweda.

 

Jak zaparzyć herbatę ajurwedyjską?

Proces parzenia herbaty to dla tych, którzy doceniają jej naturalne właściwości coś znacznie ważniejszego, niż wrzucenie torebki do kubka i zalanie jej wodą. Prawdziwe herbaty ziołowe parzymy w odpowiedniej temperaturze przefiltrowanej, wolnej od wapnia wody, pilnując precyzyjnie czasu jej parzenia. Jeśli chodzi o herbatę ajurwedyjską „weight management”, której celem jest wspieranie procesu odchudzania, im bardziej miękka woda, tym bardziej aromatyczna i wartościowa herbata. Temperatura wody, jaką chcemy osiągnąć do jej parzenia to 97 ˚C, czyli tzw. biały wrzątek. Po zagotowaniu wody w czajniku odczekaj, aż przestanie ona wrzeć, a następnie zalej liście herbaty w filiżance lub ulubionym kubku i przykryj spodkiem. Parzenie herbaty pod przykryciem pozwala na uwolnienie wszystkich najważniejszych składników odżywczych z liści bez pozostawiania ich w wodzie na dłużej, niż konieczne. Po trzech minutach wyjmij zaparzacz z kubka i ciesz się smakiem znakomitego naparu. Pamiętaj, nie dodawaj cukru ani innych słodzików – nie tylko mijasz się z celem redukowania kalorii, ale też szkodzisz samemu smakowi herbaty!





Dlaczego herbata ajurwedyjska wspiera proces odchudzania?

Mieszanki ziołowe są podstawą wielu naturalnych nurtów medycyny i zdecydowanie jednym z najlepszych sposobów na kontrolowane, nieszkodliwe wspieranie naturalnych procesów organizmu. Jednym z nich jest oczywiście prawidłowe spalanie spożywanego pokarmu i przetwarzanie go na mikro i makroelementy odżywiające całe ciało. Niestety, niektórzy mają problemy z odpowiednim trawieniem, a tłuszcz odkłada się u nich szybciej, niż u innych. Jeśli też wpadasz do tej kategorii lub zwyczajnie chcesz wspomóc swoją walkę z nadmiernymi kilogramami, herbata ajurwedyjska „Weight management” może być tym, czego brakowało w twojej diecie. Dzięki połączeniu liściokwiatu garbnikowego, liści curry, zielonej herbaty, kolendry, kardamonu, fenkułu włoskiego, płatków róży oraz bławatka, regularne picie naparu przyspiesza metabolizm ciała i wspomaga spalanie nadmiernego tłuszczu nagromadzonego w tkankach organizmu. Dodatkowym atutem tak wyjątkowego połączenia ziół są też właściwości wspomagające obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi, będącego przyczyną wielu chorób układu krwionośnego, takich jak zawały, zatory czy miażdżyca.


Odchudzające herbaty ajurwedyjskie to przede wszystkim sposób na przemyślane uzupełnienie codziennej diety o składniki, które nie tylko przyspieszą spalanie, ale przede wszystkim dostarczą organizmowi potrzebnych witamin i minerałów. Dzięki wpleceniu ich w swój codzienny rytuał sprawisz, że proces odchudzania będzie przebiegał w jeszcze zdrowszy, korzystniejszy dla zdrowia sposób, a efekty wykonywanych ćwiczeń będą widoczne jeszcze szybciej. Jak wspomnieliśmy na początku, sama herbata nie sprawi, że zyskasz piękną sylwetkę, ale może być dobrym początkiem do pracy nad jej poprawą!

 

Herbata z bergamotką - czym się charakteryzuje, kto powinien ją pić?
Mało kto nie pije dziś co najmniej jednego kubka herbaty w ciągu dnia. Choć być może wiele brakuje nam do zamiłowania, j...
Czy herbata czarna jest fermentowana? Oto jest pytanie!
Powszechnie przyjęło się herbatę dzielić na herbatę fermentowaną, do której zaliczamy herbatę tzw. CZARNĄ oraz herbatę n...